Virtual Academy Timetables for 7-12

We’ve heard more feedback from parents requesting information about what distance learning will look like for their children in grades 7-12. Below you will find sample timetables for students learning from home in our Virtual Academy for students in grades 7 to 12.

What can I expect from the Virtual Academy?

  • Your child will have qualified OCSB teachers to guide and support their online learning with daily online instruction and feedback. 
  • Students will have 3.75 hours (225 minutes) of synchronous learning (online in real-time) and 1.25 hours (75 minutes) of asynchronous learning (not real-time, pre-recorded learning opportunities and assigned tasks).

Grade 7 to 8 Virtual Academy (Sample Timetable)

The following sample timetable applies to students in both Core and Immersion French programs.

Time (*)Learning Activities
8:30 - 9:20 amPeriod 1 (50 minutes)
9:20 - 10:10 am Period 2 (50 minutes)
10:10 - 10:25 amWellness Break (15 minutes)
10:25 am - 11:15 amPeriod 3 (50 minutes)
11:15 am - 11:55 amLunch (40 minutes)
11:55 am - 12:45 pmPeriod 4 (50 minutes)
12:45 pm - 1:35 pmPeriod 5 (50 minutes)
1:35 pm - 1:50 pmWellness Break (15 minutes)
1:50 pm - 2:40 pmPeriod 6 (50 minutes)

*Note: This is a sample timetable to give you an overview of your child’s day. Actual start times will vary by class. You will be contacted before classes start with your child’s exact start time.

Breakdown of instruction time

  • For periods 1-3, students will receive a combined total of 115 minutes of synchronous instruction, and 35 minutes of asynchronous instruction. For periods 4-6, students will receive a combined total of 110 minutes of synchronous instruction, and 40 minutes of asynchronous instruction. Your teacher will contact you with more details on what this time will look like for your child’s class.
  • Students in French Immersion will receive up to half of the day with French language instruction, and the other half in English.
  • Students in Core French will receive up to 38 minutes of synchronous French language instruction per day.

Grade 9 to 12 Virtual Academy (Sample Timetable)

Time (*)Learning Activities
8:30 - 9:45 amMorning Synchronous Instruction (75 minutes)
9:45 - 10:00 amWellness Break (15 minutes)
10:00 - 11:15 amMorning Synchronous Instruction (75 minutes)
11:15 am - 11:55 amLunch (40 minutes)
11:55 am - 1:10 pmAfternoon Asynchronous Instruction (75 minutes)
1:10 pm - 1:25 pmWellness Break (15 minutes)
1:25 pm - 2:40 pmAfternoon Synchronous Instruction (75 minutes)

*Note: This is a sample timetable to give you an overview of your child’s day. Actual start times will vary by class. You will be contacted before classes start with your child’s exact start time.

  • Students in the Virtual Academy will focus on one course at a time over a 5-6 week period. We are referring to these 5-6 week periods as octomesters. Between September and the end of January, students will complete four courses. 
  • Students will likely have a different teacher for each course. Since students only take one course at a time, they will only communicate with one teacher until they complete their course.
Comments are closed.

OCSB COVID-19 Dashboard

Check the COVID-19 dashboard and complete your daily screening.

Go To Page
News by Month
News by Category